Harmincova 1, 841 01 Bratislava
tel./fax: 643 66 108
Profil absolventa študijného odboru 2940 6 potravinárstvo
so zameraním na:
03 spracovanie múky
08 podnikanie v potravinárstve
09 potravinár - kvalitár
Absolvent študijného odboru potravinárstvo je kvalifikovaný pracovník schopný uplatniť sa v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v rôznych odborných funkciách, alebo v oblasti obchodu, podnikania, služieb súvisiacich s potravinárskym priemyslom podľa absolvovaného študijného zamerania.
Po nástupnej praxi a primeranom zapracovaní je absolvent pripravený na výkon činnosti technológa, majstra, laboranta alebo manažéra v jednotlivých prevádzkach potravinárskeho priemyslu ako i v súkromnom podnikaní. Odbornou praxou a ďalším štúdiom si ďalej zvyšuje kvalifikáciu.
Absolvent tohto študijného odboru je pripravený aj na vysokoškolské štúdium, najmä na Chemicko technologickej fakulte STU a v príbuzných odboroch.
Požiadavky na absolventa v oblasti všeobecného vzdelania:
potrebná slovná zásoba a vyjadrovacia schopnosť v ústnom a písomnom styku
znalosť slovenskej a svetovej literatúry
znalosť cudzieho jazyka na úrovni, ktorá mu umožní priamy osobný kontakt s cudzincami a štúdium zahraničnej odbornej literatúry
znalosť základov psychológie, sociológie, fyziológie a medziľudskej komunikácie
znalosť výpočtovej techniky a jej využitie v praxi
Požiadavky na absolventa v oblasti odborného vzdelania:
charakter potravinárskej výroby, jej úlohy a ciele
súhrn poznatkov o hlavných surovinách a pomocných látkach využívaných vo výrobnom procese
výrobné procesy a technologické postupy v rôznych výrobných fázach potravinárskych strojov a zariadení
základné pojmy z biológie, mikrobiológie a biochémie, biochemické procesy v živých organizmoch, zásady práce s biologickým materiálom
zásady racionálnej výživy
zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a svoje práva v tejto oblasti
požiadavky na hygienu práce a pracovného prostredia z hľadiska ochrany zdravia spotrebiteľov i pracovníkov v potravinárstve
Na našej škole sa študujú tri zamerania odboru 2940 6 potravinárstvo:
Odbor 03 spracúvanie múky:
Absolvent sa oboznámi s princípom výroby chleba a pečiva, cestovín, cukrárskych ciest a hmôt náplní, polev a zmrzlín a absolvuje dvojtýždňovú odbornú prax v škole podobného zamerania v rakúskom meste Wells.
Odbor 08 podnikanie v potravinárstve:
Absolvent sa oboznámi so základnými pojmami marketingu, s dôležitými predpismi z oblasti obchodno - podnikateľskej činnosti, získa základné poznatky z psychológie osobnosti, práce, reklamy a trhu.
Odbor 09 potravinár - kvalitár:
Absolvent sa oboznámi so základnými znalosťami kvality potravín, s dôležitými predpismi z oblasti hygieny, kontroly a životnosti potravín, získa základné poznatky z psychológie osobnosti, práce, reklamy a trhu.